När någon dör påverkar det inte bara de allra närmaste, utan också dem som har en relation till den avlidne eller den avlidnes familj. Hör du till de vänner eller släktingar som vill delta i begravningen uppstår förmodligen en rad frågor som rör kontakten med de anhöriga och själva begravningen.

Saker att tänka på

Som nära anhörig eller vän hör du till de självskrivna deltagarna på en begravning. Men även om du inte hör till den avlidnes allra närmaste är det viktigt att du inser att också du har rätt att vara med på begravningen. Det betyder ofta mycket för familjen att du kommer. Ibland vill dock familjen hålla begravningen inom en liten krets och bjuder in de gäster som ska närvara, vilket i så fall utannonseras i god tid innan begravningen.

Klädsel

Diskret mörk klädsel är oftast att föredra. Kostym eller dylikt är passande för män medan kvinnor bär klänning eller byxdress. Närmaste familjen bär vit slips eller kanske scarf. Övriga gäster kan bära svart eller annan diskret slips. Familjen kan dock ha önskemål om annan klädsel, då brukar det stå i annonsen. Det är alltid bättre att gå på begravningen i "fel" kläder än att inte gå alls.

Valfri klädsel innebär att gästernas klädsel är just valfri. Detta hindrar inte de gäster som vill klä sig formellt att göra det. När det står ljus klädsel i annonsen vill de anhöriga att gästerna ej ska klä sig i mörka färger.

Ankomst

Som gäst vid en begravning är det lämpligt att komma c:a 15 minuter innan begravningen.

Placering

Vår representant vid begravningen ser till att anhöriga, släktingar och gäster hamnar på rätt plats i kyrkan/kapellet.

Begravningsceremoni

Hur själva begravningen sedan går till kan variera stort beroende på om de anhöriga eller den avlidne har valt en kyrklig eller borgerlig begravningsceremoni – eller en begravning enligt annat trossamfund.