Hur gör jag för att se en begravning som sänds live?

Välj rutan med Dödsannons - minnesrum, klicka på dödsannonsen för den avlidne, då kommer du in i den avlidnes minnesrum, klicka på rutan med live begravning. Tänk på att du själv reglerar ditt ljud.

Var sitter jag i kyrkan/ceremonilokalen?

Begravningsentreprenören diskuterar i förväg placeringen med de anhöriga och hjälper er tillrätta i kyrkan eller kapellet.

Vanligt är att bänkraderna längst fram till höger är till för närmast anhöriga och sedan fylls det på med övriga gäster bakom eller till vänster om kistan. Är ni osäkra så fråga representanten från begravningsbyrån som finns på plats under hela begravningen.

Klädval och slipsval

Diskret mörk klädsel är oftast att föredra. Kostym eller dylikt är passande för män medan kvinnor bär klänning eller byxdress. Närmaste familjen bär vit slips eller kanske scarf. Övriga gäster kan bära svart eller annan diskret slips.

Familjen kan dock ha önskemål om annan klädsel, då brukar det stå i annonsen.

Det är alltid bättre att gå på begravningen i "fel" kläder än att inte gå alls.

Valfri klädsel innebär att gästernas klädsel är just valfri. Detta hindrar inte de gäster som vill klä sig formellt att göra det.

När det står ljus klädsel i annonsen vill de anhöriga att gästerna inte ska klä sig i mörka färger.

Hur lång tid före ska jag komma till begravningen

15 – 20 minuter innan kan vara lagom.

Beställa blommor till begravningen

Ni kan ordna med blommor via vår hemsida. Gå in på den avlidnes dödsannons, klicka på annonsen så kommer ni vidare och välj ”blommor” Där kan ni ordna en sorgdekoration eller egen handbukett till begravningen. Annars går det även bra att ringa till en blomsteraffär som ni själva valt och be dem leverera era blommor till begravningen.

Hur betalar jag för en minnesgåva/fond?

Enklast är om du går in på vår hemsida och letar reda på den avlidnes dödsannons. Där ser ni om anhöriga valt någon speciell fond annars kan ni själva välja en fond som ni vill skänka till. Klicka på dödsannonsen och sedan på ”minnesgåva”, klicka där och följ anvisningarna.

Ni kan även ringa till fonden direkt för att få hjälp