Begravningsgäst

Begravningsgäst

Det är smärtsamt att förlora en anhörig eller vän. Som utomstående känner man sig ofta otillräcklig. Det är svårt att veta vad man ska säga och göra. Det viktigaste är att finnas där och visa sitt stöd för de anhöriga.

Klädsel

Diskret mörk klädsel är oftast att föredra. Kostym eller dylikt är passande för män medan kvinnor bär klänning eller byxdress. Närmaste familjen bär vit slips eller kanske scarf. Övriga gäster kan bära svart eller annan diskret slips. Familjen kan dock ha önskemål om annan klädsel, då brukar det stå i annonsen. Det är alltid bättre att gå på begravningen i "fel" kläder än att inte gå alls.

Valfri klädsel innebär att gästernas klädsel är just valfri. Detta hindrar inte de gäster som vill klä sig formellt att göra det. När det står ljus klädsel i annonsen vill de anhöriga att gästerna ej ska klä sig i mörka färger.

Blommor och handbuketter

Handbuketter använder man om det är avsked i kyrkan eller om det är en jordbegravning. En handblomma vid begravning brukar bestå av ett par enkla blommor med något fint band till. Men det går även bra att bara ha en ros eller annan handbukett som man tycker är vacker.

Begravningsdekorationen är ett av de vanligaste binderierna och finns i olika prisklasser. De går att utföra på en mängd olika sätt. Ta kontakt med en blomsteraffär så hjälper de dig att utföra något som är unikt och som speglar den avlidnes personlighet.

Klicka på länken för att komma till Ivar Ericsson blommor.

Minnesgåvor

I dödsannonser står det ibland att man kan skänka pengar till något välgörande ändamål, så kallad minnesgåva. Det kan man göra för att hedra den avlidne eller så ersätter det blommor. Som bevis för din gåva skriver fonden du valt ett minnesblad som sedan skickas till de anhöriga.

klicka på länken för att komma till olika minnesfonder www.frii.se/minnesgava/

Placering i kyrkan

Begravningsentreprenören diskuterar i förväg placeringen med de anhöriga och hjälper er tillrätta i kyrkan eller kapellet.